Skapa svensk film med små medel

Det är inte enkelt att göra svensk film. Ofta måste man börja utan att ha finansiering för det. Man får göra filmer på spec. som det heter. Det för med sig att det inte är säkert att man faktiskt får betalt för det som den som har finansierat filminspelning. Att riskera att inte få betalt, gör att den som vill göra film, drar sig för att producera filmer.

Måste filmer kosta så mycket?

Å andra sidan, kanske det inte behöver kosta så mycket att spela in film? Förutom den dyra inspelningskameran, kan man kanske med utmärkta skådespelarinsatser, enkel rekvisita, men noggranna planering och intelligenta lösningar spela in en film som inte kostar så mycket. Independentfilmer, kallar man genren som "Lost in Thailand", Bergmans "Sjunde inseglet", "Viskningar och rop" och Moodyssons "Ett hål i mitt hjärta". Och det finns fler exempel på framgångsrika lågbudgetfilmer; Alla helgons blodiga natt, Blair Witch Project, Django och så vidare.

Skapande kräver fokusering

Så är det när det kommer till skapande, både inom film och TV, det kräver otrolig fokusering och sällan har man tid för annat. Det finns många fördomar om skapande människor att de inte är riktigt världstillvända, de flyger någonstans ovanför verkligheten. Desto viktigare i så fall att se till att där man kan få betalt, verkligen få betalt. Då finns det faktoringföretag som kan sköta det åt filmbranschen. Då är det bra att sälja sin faktura.

8 Nov 2017