Världens minsta filmmuseum

Världens minsta filmmuseum är samtidigt världens största Hasse & Tage-museum. Dessa två som gjorde sig ett namn för sina samhällskritiska scenshower och humoristiska filmer. Vem minns inte filmer som Släpp fångarne loss - det är vår, Att angöra en brygga och Ägget är löst för att nämna några av de allra största och mest välkända skapelserna. 

Men vad var det som gjorde att Hasse Alfredson blev komiker, filmskapare, skådespelare och översättare istället för elektriker i Tomelilla? Och hur träffades han och Tage egentligen? 

Sveriges Radio var deras första möte

Tage Danielsson började jobba på radion direkt efter sina studier och hade där ett eget radioprogram där en person på månen pratade med en man på jorden. Programmet hette Andersson i nedan och var startskottet för Tages samhällskritiska syn. 

Hasse började även han jobba på radion och skapade sedan revyer, filmer och sketcher som vi aldrig kommer att glömma av. Allt detta, och mycket mer kan du se och läsa om när du besöker Tomelilla och Världens minsta museum. Vi som gillar film, och då särskilt svensk fil, tycker att detta är en plats som alla borde besöka minst en gång i livet. 

Tänk på att deras öppettider kan vara väldigt varierade. Ring dem gärna för att boka tid om du åker till Tomelilla enbart för att besöka museet. Vi avslutar med några minnesvärda ord från Tage:

Vi måste lära våra barn att alltid tala sannolikt. Så att dom inser att det som hände i Harrisburg inte kan hända här, eftersom det inte ens kunde hända där, vilket ju hade varit mycket mera sannolikt med tanke på att det var där det hände!

30 Jan 2022