Överraskande filmfakta som du inte tror är sanna

Koden i "The Matrix" kommer från ett sushirecept

De gröna symbolerna som följer ner i "The Matrix" är inte komplicerade algoritmer. En produktionsdesigner skannade symboler från sin frus sushikokböcker och manipulerade dem sedan för att skapa den ikoniska "koden". 

Regissören James Cameron ritade sketchen i "Titanic"

James Cameron var konstnären bakom den berömda nakenskissade bilden av Rose. 

En berömd "Pulp Fiction"-scen filmades baklänges

När Uma Thurmans karaktär får en överdos ser det ut som att John Travolta sticker en nål i henne för att återuppliva henne. Travolta drog faktiskt ut nålen och filmen kördes bakåt för att vända på handlingen.

Katten i "Gudfadern" var en herrelös katt

Regissören Francis Ford Coppola hittade katten i studion och överlämnade den till Marlon Brando innan filmningen. Katten älskade skådespelaren så mycket att den stannade i hans knä och spann så högt att besättningen var rädd att ljudet skulle överrösta dialogen.

Sean Connery bar en tupé i varje "James Bond"-film

Om du tycker att den drömska 007 verkade för bra för att vara sann, så har du rätt. Sean Connery började bli skallig redan vid 17 års ålder. S

Det finns en Starbucks-cup i varje "Fight Club"-scen

Regissören David Fincher tyckte att Starbucks-butikerna som dök upp på varje kvarter i LA i slutet av 90-talet var "för mycket av det goda", så han gjorde narr av kaffekedjan i "Fight Club". Han påstås ha smugit in en Starbucks-kopp i varje scen, med kedjans tillstånd - med ett undantag. Starbucks ville inte att sin butik skulle förstöras på film, så den scenen använder det påhittade Gratifico Coffee istället. 

Några av velociraptorljuden i "Jurassic Park" är faktiskt sköldpaddor som parar sig

Det är åtminstone vad ljuddesignern använde när rovfåglarna kommunicerade. Andra scener av arten använde hästandning och gåsväsande. 

"E.T." och "Poltergeist" utgick från samma manus

Steven Spielberg skulle producera filmskaparens John Sayles "Night Skies"-manus om en familj på landsbygden som invaderades av utomjordingar som kunde döda med en touch av fingret men bestämde sig för att gå en mer familjevänlig väg med historien genom att skapa "E.T. The Extra Markbundna." Sayles ville inte skriva om manuset, men Spielberg behöll idén till "Poltergeist".

Michael Myers mask i "Halloween" är William Shatners ansikte

Eller närmare bestämt hans "Star Trek"-karaktär, kapten Kirk. Det fanns inga pengar i 1978 års skräckfilms budget för att skapa en anpassad mask, så art directorn köpte en clown och en kapten Kirk-mask. Besättningen spraymålade den vit och justerade ögonen och håret för att skapa den skrämmande masken.

"Toy Story's" Woody var ursprungligen en buktalardocka

Även i senare versioner skrevs han som en "sarkastisk översittare" som försökte samla de andra leksakerna mot Buzz. Lyckligtvis bestämde sig studion för att förvandla honom till en mer älskvärd karaktär. 

"Psycho" var den första filmen som visade en toalettspolning

På den tiden förbjöd Motion Picture Production Code att spola toaletter eftersom det ansågs smutsigt. "Psycho" var nyckeln till att sätta stopp för censurkoden. 

Leonardo DiCaprio skar sig verkligen i handen i "Django Unchained"

Under en av Leonardo DiCaprios stora scener i "Django Unchained" förstärks hans rasistiska gnäll när han slår ner på ett bord och skär sig i ett glas. Det kan se ut som specialeffekter, men det fanns inte i manuset. Skådespelaren skadade verkligen sin hand utan att stoppa scenen, och blodet du ser är verkligt.

15 May 2023