Åtta starka kvinnor och deras uppfinningar

En bra kvinna reder sig själv och det behöver inte ens ha med feminism att göra. Visste ni det att flera av de uppfinningar vi idag använder oss av, skapades av starka kvinnor en gång i tiden? Framgångsrika kvinnor bör hyllas och det är en fom av kulturvetande att ha koll på dessa uppfinningar. Så här får du en inblick i dem.

Åtta olika uppfinnarkvinnor

Diskmaskinen

Josephine Cochrane heter den kvinna som står bakom den allra första moderna diskmaskinen och det var redan så tidigt som 1886. Hon använde den dock inte själv, det gjorde hennes tjänstefolk!

Papperspåsen

Margaret Knight kom på en idé att skapa en papperspåse med en botten som var flat. Innan hade de sett ut som ett vykort. Det var en man som försökte sno hennes idé, men då stämde hon honom och vann. Detta skedde år 1871. Sedan tog hon patent på papperspåsen.

Det utdragbara hundkopplet

Mary A. Delaney, som ägde hund själv, tog patent på det första utdragbara hundkopplet år 1908. Detta är ju en bra uppfinning som många hundägare använder än idag!

Vindrutetorkaren

Mary Anderson var den kvinna som kom på att det vore bra att ha vindrutetorkare på bilar år 1903. Många kritiker var skeptiska, men så 1920 var bilmärket Cadillac de första som inkluderade vindrutetorkaren i alla sina bilmodeller.

Papperskorgen med fotpedal

Lillian Gilbreth kom på hur man skulle underlätta städningen. Det genom att ha en pedal på papperskorgen så man slapp böja sig ner för att kasta. Denna idé kom hon på redan tidigt på 1900-talet!

ABC-träklossarna

Träklossarna med alfabetet finns nog kvar än idag i många barnrum. Det var Adeline D.T. Whitney som kom på idén och tog patent på dessa lekklossar år 1882!

Ölen

Man vet inte vem som uppfann ölen, men en historiker, vid namn Jane Peyton, som har forskat kring detta, säger att det var kvinnans uppgift att brygga öl och det sedan flera tusen år tillbaka.

Chocolate Chip Cookies

Ruth Wakefield beslöt att år 1930 baka kakor till sina gäster och insåg att hon inte hade bakchoklad hemma. Då bröt hon ner små bitar av chokladen ”Nestle semi-sweet chocolate bar” och på den vägen blev våra favoritkakor till!

 

2 Mar 2018